Bakgrund

”Fotograferande klarinettist, ukulelespelande rimsmed, klövviltsjagande båtsman, vänfast kock, familjekär operasångare och generös humorist är några av de epitet som stämmer in på Hans Josefsson. Estradören med den djupa stämman skapar lika trovärdiga karaktärer av polischefen Scarpia i Puccinis opera Tosca som revymakaren Ernst Rolf i TV-serien Lykkeland.

Under sina långa karriär som solist på Stora Teatern och GöteborgsOperan har Hans Josefsson gestaltat ett stort antal roller inom såväl opera som musikal och operett.  Rollen som Escamillo har han gjort med bravur på både Stora Teatern och i storformat på Scandinavium. Han har sjungit i ett flertal operor av bl a Mozart, Verdi, Puccini, Offenbach, Sjostakovich, Werle och Janacek samt medverkat i många operetter, bland annat som Danilo i Glada Änkan, Jupiter i Orfeus i Underjorden och Frank i Läderlappen.  Även inom genren musikal har Hans Josefsson haft betydande uppgifter, som Henry Higgins i My Fair Lady, titelrollen i Sweeney Todd och den vise Profetikus i Cats. Parallellt med detta medverkar han även i ett stort antal konserter, både som solist och konferencier. Hans Josefsson har gästspelat på olika svenska och europeiska operascener och turnerat i hela Norden och är också representerad på flera skivinspelningar.

Vid sidan av sitt eget arbete på scenen är han verksam som regissör på olika scener, bland annat för det legendariska Himlaspelet i Leksand under hela 13 år.

Med en social kompetens, som är helt oöverträffbar, är Hans Josefsson ofta anlitad som koordinator och presentatör för olika evenemang inom svenska och internationella företag.”

– Elisabeth Hägglund, beundrande skribent

 

 

Ur Wikipedia

Hans Josefsson, född 24 mars 1945 i Huskvarna, är en svensk operasångare och skådespelare.

Josefsson utbildades vid scenskolan i Göteborg 1968–71 och vid La Scalas operaskola i Milano. Efter debuten som Fernando i Dal male il bene av Antonio Maria Abbatini och Marco Mazzaoli i Vadstena 1971 anställdes han samma år vid Stora Teatern i Göteborg. Han har sedan dess tillhört Stora Teaterns och senare Göteborgsoperans fasta ensemble och där sjungit många av de stora baspartierna i operalitteraturen, bland annat huvudrollen i Sweeney Todd, professor Higgins i My Fair Lady, Chefone i Aniara, Frank i Läderlappen, Daland i Den flygande holländaren, borgmästaren i Jenufa, Scarpia i Tosca, Crespel i Hoffmanns äventyr, Balstrode i Peter Grimes, lantgreve Hermann i Tannhäuser, doktor Bartolo i Figaros bröllop, värdshusvärden Thénardier i Les Misérables och Profetikus i Cats. Rollen Billy Benson i Tage Danielssons Animalen skrevs för Josefsson för urpremiären på Stora Teatern 1979. Han har även spelat talteater, som exempelvis i Riksteaterns Änkeman Jarl (2009).

1986 gjorde han rösten till duvan Henri i den svenska dubbningen av Resan till Amerika och Råttigan i Mästerdetektiven Basil Mus och under 90-talet hördes han som röst till flertalet kända Disneykaraktärer, såsom Gaston i Skönheten och odjuret och hövdingen Powhattan i Pocahontas.

Han har även stått för idé, manus, regi och varit tomtefar i GöteborgsOperans julföreställning Jultrad-i-ton sedan starten 1995.

Josefsson blev känd för den större publiken genom sina tolkningar av Ernst Rolf, som tog avstamp i tv-serien Lykkeland som sändes på SVT 1984. Han har varit engagerad vid Oscarsteatern i Stockholm, Malmö OperaDet Kongelige Teater i Köpenhamn, Finlands nationalopera i Helsingfors och vid en rad operascener i Italien. Han har även varit regissör och konstnärlig ledare för Himlaspelet i Leksand.

GöteborgsOperans Jul-trad-i-ton (1995-2012)

GöteborgsOperans Jul-trad-i-ton (1995-2012)

Från Riksteaterns Änkeman Jarl (2009)

Från Riksteaterns Änkeman Jarl (2009)

 

Comments are closed.